Африканська чума свиней (АЧС) — це висококонтагіозна, гостра, інфекційна, вірусна хвороба, що входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин. Вона характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог щодо утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів у разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

  Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС)? Ця хвороба не загрожує людині. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). Резервуаром африканської чуми в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині). Основний шлях передачі збудника — це контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенесення збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах, які заражені вірусом АЧС (наприклад, у копченій шинці — до 5 місяців). Холод (заморожена свинина) лише консервує збудник (продукт залишається небезпечним після розморожування). Виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це державну службу ветеринарної медицини. Що треба знати власникам тварин про африканську чуму свиней (АЧС)? АЧС — це: висококонтагіозна хвороба (надзвичайно заразна), гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко), інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватися від однієї сприйнятливої тварини до іншої), вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування). У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин — до 155 днів, у копченій шинці — до 5 місяців, у гною — до 3 місяців. Інкубаційний період короткий (2-12 днів) і супроводжується лихоманкою (40-42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів у цей період. Більшість хворих тварин у цей час виглядає абсолютно здоровою й не відмовляється від корму (і лише незначний відсоток проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини слабнуть (хитка хода, відмова від корму, спрага), збиваються в гурти, з'являється серцева недостатність: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило, абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження. На плодових оболонках і шкірі плодів часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7-10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає майже 100%.

  В звязку з випадком захворювання свині на АЧС в приватному господарстві м. Тетіїв Тетіївського району Київської області, Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Погребищенській районній адмінісирації , з метою недопущення завезення збудника хвороби на територію Погребищенського району, який територіально межує з Тетіївським районом , прийнято Рішення від 07.09.2018 р. № 13 про вжиття профілактичних запобіжних заходів. Органами місцевого самоврядування та територіальним органом Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводиться розяснювальна робота серед населення , розповсюджуються в громадських місцях листівки та плакати про небезпеку АЧС. Створені оперативно-мобільні групи, в склад яких увійшли представники Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Погребищенської РДЛВМ та поліції, по здійсненню контролю за проведенням та дотриманням заходів з біобезпеки.

  З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності Погребищненське районне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

  1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
  2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
  3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання .
  4. Регулярно здійснювати очистку приміщень в яких утримуються свині.
  5. Обслуговування тварин проводити лише в окремому змінному одязі .
  6. Постійно вести боротьбу з гризунами.
  7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами .
  8. Не купувати тварин в невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоровя та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  9. Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
  10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
  11. Не купувати мясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках, без супровідних документів, що підтверджують їх безпечність та якість.
  12. При виявленні клінічних ознак захворювання або виникненні підозри на захворювання та/або загибелі свиней негайно повідомляти спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.
  13. Обовязково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обовязкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  14. Трупи тварин , побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про відходи».
  15. Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин.
  16. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі свині.
  17. Періодично проводити дезінфекцію приміщень , в яких утримуються свині.

  Прамятайте, лише суворе дотримання цих вимог дасть можлисть уникнути виникнення захворювання та економічних збитків !!!

  Погребищенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби У Вінницькій області