Пам´ятка щодо організації проведення випускних вечорів у загальноосвітніх навчальних закладах (для батьків, педагогічного та медичного персоналу навчально-виховних закладів)

  На порозі чудова та трішки сумна пора – пора випускних вечорів і початку нового дорослого життя.

  Батьки та класні керівники зараз в клопотах і думках про те, як влаштувати випускникові незвичайне та яскраве свято, свято, яке залишиться в серці кожного навіки.

  Пам’ятайте головне, свята повинні бути не лише веселими, але й безпечними. Не кожний розуміє - щедрість і гостинність повинна бути поміркованою і не нести шкоди ні організаторам ні дітям.

  На жаль, епідемічна ситуація в країні дуже напружена. Більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь поєднує вживання недоброякісних продуктів харчування, питної води та готових страв, виготовлених як в закладах громадського харчування так і в домашніх умовах.

  Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості ( без документів, які засвідчують її якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та ін.

  Тому, щоб Ваші свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад працівників Держпродспоживслужби :

  • Влаштовуйте свята в закладах громадського харчування, яким ви довіряєте.
  • Поцікавтесь наявністю у закладі результатів лабораторних досліджень щодо якості питної води, яку використовують для приготування страв.
  • Узгодьте святкове меню з адміністрацією закладу, зверніть увагу на відсутність в меню заборонених та - сумнівних страв в епідемічному відношенні ( перелік дивись у додатку).
  • Не допускайте приготування (копчення, смаження, в`ялення) м‘ясних і рибних страв в домашніх умовах, не використовуйте консервів домашнього виготовлення ( м`ясних, грибних, овочевих).
  • Не допускайте вживання учасниками урочистостей та учнями-випускниками будь-яких алкогольних, слабоалкогольних напоїв, забороняйте тютюнопаління в місцях проведення випускних вечорів.

  Наголошуємо, що за невиконання вимог чинного законодавства і можливе ускладнення епідемічної ситуації ВИ несете персональну відповідальність. Давайте не будемо ризикувати своїм здоров’ям і здоров’ям випускників, а спільними зусиллями організуємо яскраві і незабутні свята для наших улюблених дітей.

  Додаток

  Витяг з Державних санітарних правил і норм «Влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» № 5.5.2.008-01

  З МЕТОЮ ПРОФІЛАКТИКИ ТА НЕДОПУЩЕННЯ ЕПІДЕМІЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ В ОРГАНІЗОВАНИХ ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВАХ

  Забороняється використовувати в харчуванні дітей наступних страв і продуктів : Кондитерські вироби з кремами, морозиво, яйця та м’ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м’ясні вироби (нижче I сорту), студні, зельци, фаршмаки, гриби, молоко-самоквас, сметана та фляжне молоко та сир м’який без термічної обробки, консерви непромислового виготовлення, солодкі газовані напої, нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною.

  Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області